© Rootsville.eu

Rebirth::Collective (B)
CD release party 'Witchcraft'

At The Bepop Leuven
donderdag 28 september 2017

reporter & photo credits: Freddie

info artist: Rebirth Collective
info club: At The Bebop



© Rootsville 2017


Donderdagavond ging het richting Universiteitsstad Leuven waar het leven stilaan zijn gewone gang aan het hernemen is. Bruisende studenten lopen nu, weliswaar nog in kleine roedels, terug doorheen de binnenstad en ook de 'Oude Markt' begint te herleven. Ook vanuit onze Limburgse hoofdstad vinden talrijke provinciegenoten de weg terug naar Leuven en niet alleen om de 'Ambiorix' weer te komen veroveren maar ook omdat hun bekende danstempel zijn tenten heeft opgeslagen op deze levendste markt van het land. Tijdens een wandeling doorheen de binnenstad was ik dan ook getuige hou het podium voor de 'Versuz on Tour' zijn vorm begon te krijgen en stonden er tal van politieagenten en security burchten met meer dan gezonde stress zich te manifesteren. Mijn 'tour' ging in eerste instantie langs de 'live music' etablissementen zoals 'De Blauwe Kater' en Café Revue'. Het doel vanavond was om mijn muzikale opvoeding te 'finetunen' en daarvoor moest ik eigenlijk naar de Tiensestraat waar op nummer 82 zich 'At The Bebop' bevindt. Ook hier neemt vanavond het 'clubseizoen' opnieuw zijn aanvang en wel meteen met een knaller. Vandaag zouden Dree Peremans en zijn 'Rebirth::Collective' hier hun 3de album 'Witchcraft' voorstellen, dus vanavond al een eerste keer volle bak in de 'Bebop'...

Het was trombone speler Dree Peremans die in 2010 deze 'Rebirth::Collective' kwam op te richten. Dit achtkoppig ensemble bestaat uit vijf blazers en een volledige ritme sectie inclusief piano. Naast Dree Peremans is er ook nog Bruno Vansina (alt sax, klarinet en fluit), Jo Hermans (trompet en flugelhorn), Wietse Meys (tenor sax) en Joppe Bestevaar (baritone sax). Voor de ritme sectie is er Toni Vitacollona (drums) en Jos Machtel (contrabas). Het ensemble wordt vervolledigd met Ewout Pierrieux (piano) die vanavond wegens andere verplichtingen met verve werd vervangen door de Genste toetsenist Bart Van Caenegem.

Donderdag 28 september werd uitgekozen om in 'The Bebop' te Leuven hun album 'Witchcraft' voor te stellen. Sofie en Jaak zijn dus niet wat fier dat dit ensemble hun zaak heeft uitgekozen om hier de aftrap te geven voor hun 'Witchcraft' release. De eerste gelederen werden meteen ingenomen door de harde kern van deze 'Rebirth' fans waardoor het drummen werd om de mensen die in zouden staan om dit hele gebeuren op video vast te leggen een plaatsje te bezorgen. Ook ondergetekende moest zich even breed maken om van het toch enigszins overbevolkte podium enige 'kiekjes' proberen te maken...

09.30 PM en 'Leuven we have a problem' want onmiddellijk bij aanvang bij het brengen van titeltrack 'Wirchcraft' werd deze 'At The Bebop' getransformeerd in een club uit de 30-tiger jaren toen swing jazz bands als toonaangevend mochten worden beschouwd. Geen Tommy Dorsey, Charlie Parker of Duke Ellington vanavond maar wel een Dree Peremans, Bruno Vansina en Bart Van Caenegem.

Alleen maar het nieuwe werk brengen dan zouden de vele betalende aanwezigen geen waar voor hun geld krijgen en dus grijpen Dree Peremans en zijn 'Rebirth::Collective' ook graag terug naar het oudere werk zoals met 'Liner Notes' uit hun debuutalbum 'Rebirth:: Collective' uit 2013. Een album dat destijds net als 'Witchcraft' werd uitgegeven op het 'Soulfactory' label van Tutu Puoane en Ewout Pierreux.

Een 'standard' die bij jazz muzikanten altijd wel hoog in het vaandel wordt gedragen is zonder meer 'Bill Evans' zijn 'Waltz For Debby'. Deze jazz wals werd destijds geschreven voor een piano trio. Dree schreef daar een geheel nieuw arrangement voor geheel in de sfeer voor zijn 'Rebirth::Collective'. Jos Machtel herinnert ons door het bespelen van zijn contrabas hier vanavond aan Scott LaFaro en het is nog maar de vraag of Dree ook een nichtje heeft met dezelfde naam ;-)

op 'March Majestic' van Bob Mintzer opent Bart Van Caenegem vanavond bijzonder funky op zijn 'black & white keys'. Op dit nummer dat door deze tenor saxofonist voor Bigband werd gecomponeerd kan een Joppe Bestevaar een eerste keer aan de slag op zijn basklarinet. Op deze 'Witchcraft' bevinden zich naast de uitstekende bewerkingen van enkel klassiekers ook twee stukken die werden geschreven door Dree Peremans. Voor eentje kreeg hij een beetje hulp van bandleden Joppe Bestevaar en Jos Machtel en zo kent 'Corn 'n Oil' hier vanavond zijn première.



De tweede 'original' van dit album is 'Bite The Bullet' en werd ook geschreven door 'den Dree' en ook hierop stellen we vast dat funk niet ver weg is. Een nummer waarop tenor saxofonist Wietse Meys als ook drummer Toni Vitacolonna, voor zover die nog nodig blijkt te zijn, zich zonder schroom in de kijker kunnen spelen. Een nummer waarop ik wat graag een 'Fender Rhodes' met zijn authentieke grooves had horen spelen. Na deze al meer dan behoorlijk swingende opening kon je de temperatuur hier in de 'Bebop' al lichtjes tropisch beginnen noemen en dus werd het meer dan tijd voor een 'cool down'.

Met de ballade 'Spring Can Really Hang Up The Most' komt op ook het geroezemoes achteraan op een lager niveau en kan iedereen bewonderingswaardig beginnen luisteren waarom Dree Peremans voor deze 'schuiftrompet' heeft gekozen. Een nummer dat werd geschreven in 1955 en ook bekendheid verwierf in de versie van Ella Fitzgerald. Buiten Dree Peremans is iedereen zowat op adem kunnen komen en schakelen die van het 'Rebirth::Collective' een tandje hoger.

Met een 'standard' van Ray Noble is 'Cherokee' meteen een huzarenstukje te noemen op dit 3de album van dit 'Rebirth::Collective'. Dit nummer ook gekend als de 'Indian Love Song' is een gesofistikeerd stuk dat werd geschreven als een 64-bar compositie. Vanavond zien we het niet als een 'Love Song' maar eerder als een 'battle of the saxes' geleverd door Bruno Vansina en Wietse Meys voor de gelegenheid beiden op tenor.

Met 'Just One Of Those Things' van Cole Porter naderen we stilaan het einde van dit concert wat uiteraard op wat gemor wordt onthaald achterin de zaal. Logisch want om het met woorden van slowhand Clapton te zeggen dit was 'Wonderful Tonight'. Met 'Au Privave' van Charlie Parker pakt dit 8-koppig ensemble nog eens extra swingend uit en vult de trompet van Jo Hermans deze 'At The Bebop' met een heerlijk gevoel, en uiteraard volgde nog een bisser.